keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Osastonhoitajan työstä

Kävin juttelemmassa sydänosaston osastonhoitajalle hänen toimenkuvastaan ja työpäivien sisällöstä. Kävimme hänen työtään läpi ensin päivä/viikko tasolla ja sitten kuukausi ja vuosi tasolla.

Viikotaso:
Joka perjantai osastolla on osastokokous. Kokouksessa käsitellään asioita, jotka osastonhoitaja kokee ajankohtaisiksi ja tärkeiksi sekä asioita, joita henkilökunta haluaa tuoda esille. Esimerkiksi haiprot ja turpot.
Koska puolet osaston työntekijöistä on pitkäaikaissijaisia, iso osa viikottaisesta osastonhoitajan työstä koostuu rekrytoinnista. Rekrytointiin kuuluu sijaisten haastattelut ja työsopimusten tekeminen ja uusiminen. Vuosilomien suunnittelu vie ison osan osastonhoitajan työajasta. Itse lomien jaottelu mahdollisimman hyvin työnteikijöiden toiveiden mukaan on työlästä ja tämän lisäksi pitää hankkia vielä sijaiset loma-ajoille, jolloin henkilökunnasta isompi osa on kerrallaan lomilla. Työvuorojen suunnittelu ja vanhojen ajoon laittaminen on osa osastonhoitajan toimenkuvaa. Työvuorojen tekeminen on kuulemma erittäin työlästä, koska osastonhoitaja yrittää ottaa mahdollisimman paljon huomioon työntekijöiden työvuorotoiveita, mutta samalla hänen täytyy muistaa noudattaa työvuoroihin liittyviä lakeja. 
Viikottaiseen työhön kuuluu myös työntekijöiden kehityskeskustelut ja arvioinnit. Kerran viikossa keskussairaalalla pidetään vuodeosastojen osastonhoitajien kokous. 
Viikottain tulee myös aina "yllätyksiä", joiden setvimiseen menee aikaa, mm. sairaslomat.

Kuukausi- ja vuositaso:
Osastonhoitajan työhön pidemmällä aikavälillä kuuluu osaston strategian ja toimintasuunnitelman luominen ja päivitys. Strategian ja toimintasuunnitelman päivittämistä varten osastonhoitaja tekee pohjatyötä itsekseen ja tämän jälkeen muutokset tehdään toiminnansuunnittelun päivässä isommalla porukalla. Vuositason työhön kuuluu osaston hankinnat. Hankintoihin kysytään usein mielipiteitä osaston henkilökunnalta. Mitkä hankinnat helpottaisivat osaston henkilökunnan työtä? 
Lääkäreiden vaihtuvuus ja heidän sopimusten jatkuminen on myös osa osastonhoitajan työtä. Osastonhoitajan tulee olla ajan tasalla keitä lääkäreitä osastolla nyt on, koska viime kädessä, jos hoitajien ja lääkäreiden välillä tulee ongelmatilainteita osastonhoitajan tulisi pystyä toimimaan ensisijaisena "sovittelijana" tai ratkaisun keksijänä. 
Sairaanhoitopiirin konservatiivisen alueen osastonhoitajien palaveri pidetään kerran kuukaudessa ja kaikkien sairaanhoitopiirin osastohoitajien kokous on 4 kertaa vuodessa, yksi jokaisella vuosineljänneksellä.

Yksi ajankohtainen asia, joka tuo lisätyötä, on uuden sairaalan suunnitelu. Tähän liittyen on paljon suunnittelupalavereita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti